Site Loader

Tips for Muet Task B sPeaking (according to me)

Firstly, kena ingat task B ini berlangsung selama 10 minit untuk group yg cukup 4 orang ahli2 nya… ok what u need to do
first ~ Pegang kata kunci soalan
example ~ The most beautiful island in malaysia … and then pegang cadangan yg korang dapat masa Task A .contoh
candidate A – pUlau Langkawi , B – Pulau Tioman, C – Pulau Pangkor, D – Pulau Pinang.. jangan setuju lagi dengan orang lain mula2. (tp still depends).

STEP 1 – PERMULAAN DISCUSSION ~ TENTUKAN MODERATOR
And then, sebelum exam u guys akan dikuarantinkan ..mase ni korang dah tau siapa satu grup dgn korang.. so decide siapa yang nak start mulakan perbualan atau jadi moderator la… dan siapa yang nak buat kesimpulan.pastu bile dah decide .yg jadi moderator kena bersedia ..
cth dialog kalau mulakan perbualan ~
Assalamualalaikum and good morning again to examiners and my friends. Welcome to group discussion. Shall we start now?
(yg lain2 sebut yes). pastu sambung…
Today, we are going to discuss about (tajuk )..cth : today we are going to discuss about ‘the most beautiful island in malaysia’.. perhatikan lepas ni moderator kena pass giliran bercakap dengan menggunakan dialog2 seperti di bawah –
pertama sekiranya moderator nak terus pass pada candidate pilihan dia.. terus je tanya – Today, we are going to discuss about the most beautiful island in malaysia. So, what do you think candidate A? – bila candidate A ditanya, candidate A kena sebut Thank You dulu pada moderator, then jawab – Thank You candidate C (sekrianya moderator itu candidate C, kalau D, d lah).

Cara kedua sekiranya Moderator nak pass giliran secara demokratik ~ tp agak bahaya , kalau takde orang nak volunteer.dialog nya ~ Today, we are going to discuss about The most beautiful island in Malaysia. Anybody want to kickstart this discussion? – so , sesiapa yg nak volunteer kena jawab ~ may i ? pastu ~ thank u candidate C, i think the most beautiful island is pulau langkawi…

STEP 2 ~ CARA PASS GILIRAN ~ AGREE/DISAGREE

Lepas je moderator dah pass turn untuk mulakan perbincangan, candidate yg dapat giliran tu kena ingat mula2 sebut Thank u dulu, then bagi pendapat kamu~ contoh “Thank You candidate c, In my opinion, the most beautiful island in malaysia is pulau langkawi. it is because Pulau langkawi is a free trade area island, so it is like a heaven for shopaholics, chocolate lover, perfume lover and even low prices goods lover. We can purchase many goods without worrying about overspending. its a win win for our finance and satisfaction cause we are totally not going to regret every penny that we spent over there”. lepas dah bagi huraian, kena pass giliran pada candidate lain, jgn berhenti buat bodo je. itu bukan discussion namanya. cara pass giliran ~ What do you think candidate B? atau Do you agree with me candidate B? (fungsi untuk tanya persetujuan candidate lain ttg pendapat kita)..
cara untuk menerima plak – kalau setuju ~ thank you candidate A for your opinion, i agree with with your opinion. (ini kalau setuju, kena ingat kalau setuju , kita kena tambah lagi isi sokongan)..contoh ~ “thank u candidate A for your opinion, i agree with you. I also think Pulau langkawi is the most beautiful island , it is good for our brain and our soul. we can totally pacify our mind by observing the nature and breathing its air. (lepas tu kena pass kat orang lain plak – candidate A, do you agree with us?)
katakan A tak setuju, caranya – thank you for asking me, im sorry i dont agree with your opinion. (lepas cakap tk setuju kena cakap kenapa dan bagi cadangan lain, jgn cakap tk setuju bodo je). cth – thank you for asking, i have disagree with both of u. pulau langkawi is a holiday destination, so many people are goign there and contaminates its serenity. the air is not pure anymore. i think the most beautiful island is pulau tioman. because pulau tioman is more authentic without any hustle bustle. (pass turn) what do you think about my opinion candidate d? (beginilah cara buat discussion, akan ada perdebatan )

STEP 3 – BILA DISCUSSION DIKIRA TAMAT?
It will stop dekat2 10 minit, kalau nak berhenti awal boleh, pastikan dalam minit ke 8- 10, jgn berhenti awal sangat, rugi sebab markah kat task b leh cover task a , .. so, kalau keempat2 dah setuju pada satu cadangan yang sama, leh la wat conclusion dan abiskan task B..tp ingat hanya pada minit ke 8 – 10 sahaja.

STEP 4 (LAST)- CARA WAT KESIMPULAN
satu kumpulan ada 4 orang , so ada empat cara wat kesimpulan
cara 1 – kalau keempat empat setuju pada satu cadangan yang sama caranya –
As for conclusion, all of us agree that the most beautiful island in malaysia is pulau langkawi, because pulau langkawi are serene, interesting and entertaining. if there’s nothing more to say, let’s end our discussion. thanks for the fruitful discussion. salam
cara 2 – kalau 3 orang setuju pada satu cadangan yang sama, 1 orang degil gila tanak setuju, so caranya –
Conclusively, most of us agree that the most beautiful island in malaysia is pulau langkawi, because pulau langkawi are serene, interesting and entertaining. if there’s nothing more to say, let’s end our discussion. thanks for the fruitful discussion. salam
cara 3 – kalau 2 setuju pada satu opinion, lagi dua setuju pada yang lain, caranya –
In a nutshell, some of us agree that the most beautiful island is pulau langkawi and some of us agree that the most beautiful island is pulau tioman. thanks for your cooperation and participation. salam
cara 4 – kalau keempat tak setuju antara satu sama lain dan bertahan dengan pilihan sendiri –
caranya-.
as for conclusion, all of us are not agree with each other and we want to stick with our stand. thank you for participating. salam
(sorry, panjang lebar) -that’s all for today.

Post Author: admin